Просвітницько-профілактичні заходи на тему запобігання торгівлі людьми

Рабство має довгу й непривабливу історію. Починаючи від найдавніших цивілізацій Єгипту й Месопотамії, могутні народи поневолювали своїх слабших сусідів. Так було покладено початок одній із найсумніших повістей про людську несправедливість. Якби років сто тому хтось сказав, що у XXI столітті знову виникне рабство, у це, мабуть, ніхто й не повірив би. У період змін і перебудов, які переживає сучасне українське суспільство, більше всього страждають менш захищені верстви населення – жінки, діти, люди похилого віку.

У світі процвітає работоргівля… І це не згадка про страшний період рабства у прадавні часи.

Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 мільйонів людей стають «живим товаром».

Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати добру роботу. Спритні ділки щороку використовують сотні таких шукачів.

Поняття «торгівля людьми» охоплює широке коло соціальних явищ. Предметом торгівлі може бути будь-яка особа незалежно від статі та віку: чоловіки – з метою експлуатації в праці, діти – з метою використання у жебрацтві, жінки – для сексуального рабства, будь-які особи – для вилучення і трансплантації органів.

Наша країна плідно працює для запобігання торгівлею людьми. Але ми самі повинні бути уважними і обережними.

    З метою підвищення рівня знань учнів щодо поняття «торгівля людьми», прав та свобод громадян, державних та міжнародних документів про боротьбу з торгівлею людьми у державному навчальному закладі Южноукраїнський професійний ліцей практичним психологом Фоміною В.С. протягом жовтня місяця 2020 року проведено просвітницько-профілактичні  заходи на тему запобігання торгівлі людьми,  години спілкування «Торгівля людьми: це може трапитись з кожним», “Безпечне працевлаштування”, анкетування «Що таке торгівля людьми і чому вона продовжує існувати?», «Торгівля людьми. Міф чи реальність?», розвивальне заняття з елементами тренінгу «Торгівля людьми – сучасний прояв рабства», відеолекторій “Станція призначення – життя”, які були спрямовані на формування у підлітків  навичок безпечної  поведінки,  спостережливості.

У ході проведення заходів, здобувачі освіти прослухали лекції та брали активну участь в обговоренні рекомендацій, а саме:

  1. Ніколи нікому у жодному разі не віддавай свої ідентифікаційні документи, крім офіційних службовців! Завжди отримуй та сплачуй за свій закордонний паспорт, візи та проїзні документи самостійно. Це врятує ТЕБЕ від боргової кабали та стане на перешкоді торгівцям людьми використати ТВОЇ документи для вчинення інших злочинів.
  2. Обов’язково візьми із собою копію внутрішнього та закордонного паспортів. У разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну.
  3. ТИ можеш отримати додаткову інформацію, зателефонувавши до громадських організацій, що протидіють торгівлі людьми в Україні.
  4. Переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не веди наодинці з агентом. Запроси взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім’ї чи близьку людину. Перевір, чи має агент або фірма ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном.
  5. З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для ТЕБЕ мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у ТЕБЕ.
  6. Якщо ТИ їдеш за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу. ТИ можеш стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.
  7. Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйся послугами незнайомців, які пропонують послуги щодо подовження цього терміну.
  8. Залишай своїм родичам та друзям декілька копій наступних документів: внутрішнього паспорту України, закордонного паспорту, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, повідом їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.
  9. Якщо за кордоном ТИ потрапив у важку ситуацію, звертайся по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуй до Міністерства закордонних справ України.
    КОЖЕН ПОСТРАЖДАЛИЙ МАЄ ПРАВО НА ДОПОМОГУ!

    Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501, безкоштовно зі стаціонарних телефонів: 527 безкоштовно для абонентів (Київстар, МТС, Life).

    Щосуботи з 10 до 14 години на Національній „гарячій лінії” з питань запобігання торгівлі людьми консультують експерти, які перевіряють фірми, що є посередниками при працевлаштуванні за кордоном та працюють на території України. Спеціалісти Державного центру зайнятості можуть перевірити дійсність ліцензії фірми та повідомити чи надходили на дану фірму скарги.

           Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» безкоштовно допомагає у розшуку безвісті зниклих за кордоном та поверненні на батьківщину потерпілих від торгівлі людьми.
    Для того, щоб розпочати розшук та сприяти у поверненні, надішліть, будь ласка, на  поштову адресу (03113, Київ, а/с 26, Центр “Ла Страда-Україна”) або електронною поштою (info@lastrada.org.ua) такі дані:
    • Прізвище, ім’я та по-батькові особи, що розшукується/повертається;
    • Місце проживання в Україні;
    • Дата, мета поїздки за кордон;
    • Місце перебування за кордоном, а також контактні телефони (якщо є);
    • Надішліть останню фотокартку та зазначте, якщо є, особливі прикмети;
    • Номер та серія закордонного паспорта, ким виданий, до якого терміну дійсний;
    • Контактна адреса та телефон родичів, які розшукують особу за кордоном;
    • Прізвище, ім”я, по-батькові та адреса проживання особи, яка звертається про допомогу;

    • Вкажіть, коли останній раз телефонувала чи надсилала лист особа, що розшукується. Під час телефонної розмови спробуйте дізнатися, детальну інформацію про місцезнаходження особи (назва міста, вулиці; якщо ця інформація недоступна – що видно із вікон будинку, де знаходиться особа тощо). На основі вище перерахованих даних надсилається запит в МЗС України, посольство України в країні, де перебуває особа, що розшукується, неурядові та міжнародні організації.

        На „гарячій лінії” Центру „Ла Страда – Україна” можна також отримати корисні номери:
    •     дипломатичних представництв іноземних держав на території України
    •     дипломатичних представництв України на території іноземних держав
    •     міжнародних та неурядових організацій України та за кордоном
    •    управлінь, відділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми в областях
    •    Консульського відділу МЗС
    •    Центру захисту українських громадян за кордоном при МЗС
    •    обласних відділів дільничних інспекторів.